Maria

Am zarit-o cu coada ochiului trecand pe un camp si m-am apropiat zambinu-i. Ea imi privea aparatul cu ochii ficsi de parca as fi folosit-o ca pe o arma si ea ar fi trebuit sa se fereasca.

Maria are acasa inca 5 frati, parintii muncesc cu ziua pe unde apuca iar ea trebuie sa aiba grija de 4 din fratii mai mici. Isi sterge nasul cu dosul palmei, imi zambeste si ea in timp ce ma las pe vine pentru a o fotografia, imi spune ca din toamna nu va mai merge la scoala pentru ca nu are rechizite, ca-i place matematica si ca atunci cand va fi mare vrea sa se faca profesoara. “Pai cum vrei tu sa ajungi profesoara daca nu te duci la scoala?”. “Nu stiu” imi raspunde Maria resemnata.

Am plecat lasand-o pe Maria uitandu-se lung, fara directie, cu o privire in care se putea citi toata candoare si inocenta unui copil al carui destin l-au hotarat altii.

17 thoughts on “Maria”

 1. Trebuie sa ies din pasivitate si sa ti-o spun. Portretele tale ma dau gata. Ce le faci de arata ochii asa? Sau, “e doar un layer ;)”?

 2. Cred ca nu ochii ca organ reprezinta “secretul”. Ci privirea. O anumita privire a subiectului, privire ce poate spune pe alocuri si 1000 de cuvinte, cred ca este de fapt lucrul ce trebuie cautat.

 3. Ochii acestia imi aduc aminte de fata afgana…”cu o privire in care se putea citi toata candoare si inocenta unui copil al carui destin l-au hotarat altii.” Felicitari!

 4. sal..interesant…ma uit de cateva luni pe site-ul asta si ce sa zic…nu am mare habar dspr arta fotografica…dar faci poze frumoase..nu mai zic ca am site-ul ca home page…bye

 5. daca l-a pus cu tot cu grip, sigur s-a rupt cuiul si i-a cazut din nou in mana! ;) george, cum ai bagat lumina aceea in zona ochilor? e naturala, sau te-ai ajutat putin de lighting effects in ps? oricum, imi plac foarte mult.

 6. In afara de ceva contrast si saturatie nu e nici o prelucrare. Lumina ciudata e data probabil de un complex de factori: locatie, lumina dintr-o zi inorata si blitz.

 7. Eu sesizez doze de burn si de dodge… La ultima imi pare vizibil faptul ca a fost aplicata o “inalbire” doar pe fata subiectului.
  Tin sa precizez ca nu am nimic impotriva prelucrarii, insa cred ca e bine sa fie facuta intr-un mod cat mai subtil…

 8. Nici nu m-am atins de burn si dodge. Nu ca nu le-am folosit aici, dar nu am folosit niciodata uneltele astea.

  Parerea mea ca discutia deviaza. Imaginea e asa cum e, daca transmite ceva, daca modfica un lucru mic in interiorul nostru sa daca ne face sa vibram sunt de fapt lucrurile importante.

  Ca e doge sau burn, ca purtam sau nu sapca cand am declansat pot fi lucruri interesante in masura in care blog-ul ar fi unul de moda sau unul de tehnica foto.

 9. george, cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru acest copil ar fi sa revii in satul in care ai gasit-o si sa faci un fotoreportaj. Sau poti folosi si portretele de mai sus…

  Privirea sa incredibila ar fi pacat sa ramana doar aici…

 10. Zilele trecute m-au contactat niste baieti inimosi de la un ONG. Gasisera intamplator povetea ei de aici si vroiau sa o ajute pe Maria. M-au intrebat daca vreau sa particip cumva la proiectul asta. I-am asigurat de intregul meu sprijin ramand ca in cateva zile sa publicam aici pe site mai multe amanunte.

 11. IO zic ca ultimul mesaj al lui George pune punctul pe “i”! Ce daca e Photoshop sau alt program de prelucrare?

  Ceea ce conteaza este ca

  IMAGINEA A VINDUT O POVESTE SI CA POATE O SA RASARA SOARELE SI PENTRU MARIA!

  Doar asta conteaza fratilor!

  Brava la domnu’ fotograf!

  Bafta, IO

 12. Primul portret este extraordinar… nu pot sa mai adaug altceva, il admir doar. :)

Leave a Reply