pinhole

pinhole – reprezinta tehnica fotografierii printr-un orificiu, fara a te folosi de nici o lentila, obiectiv sau sistem optic. exista atat aparate artizanale ce pot fotografia printr-un orificiu cat si diferite metode de a adapta un astfel de sistem la aparatele SLR si chiar DSLR.
am incercat si pe alocuri am si reusit sa construiesc un astfel de sistem.


am folosit un capac de body


un ac de masina de cusut


ceva chin la gaurire


si in final am reusit.

nu stiam exact cum se va intelege un simplu capac cu contactele electronice de pe aparatul meu (canon 300D). In mod evident nu se poate seta nici o diafragma. am trecut pe modul M si am modificat timpul pana cand compensarea a ajuns la 0. prima fotografie facuta cu pinhole:

iso 100, 1 sec, masurare center.

mai trebuie sa mai lucrez la tehnica de gaurire pentru ca dupa cum vedeti vigneteaza putin. probabil ca voi mai strica un capac (nu e decat $30 ;)).

linkuri:
The Pinhole Gallery
Pinhole Community
Pinhole Resource Online
Pinhole Photography
Worldwide Pinhole Photography Day
Pinhole Photography

4 thoughts on “pinhole”

 1. Buna treaba. E bine ca experimentezi. Asta-i cea mai buna scoala. Nefireasca trecerea de la modernism (digital) la fascinatia primitivismului (pinhole) insa de bun augur. Felicitari

  Cred ca vignetarea vine de la faptul ca “gaura” din capac nu este perfect centrata in plan vertical.

  IO

 2. ai putea sa maresti gaura din capac si sa lipesti/fixezi deasupra o bucata de material subtire (tabla, plastic, film) in care sa dai gaura mica.

 3. E o idee. Mai ales ca deja am stricat un capac. Ma gandeam sa improvizez ceva dintr-un tub de spray ce culiseaza pe alt tub cu diametrul mai mic si captusit cu ceva catifea, pentru a putea avea si o extensie in cazul in care vrea sa fac punerea la punct.

 4. te rog , spune.mi si mie ce obiective folosesti , imi place ff mult blurul din spate , si culorile , si claritatea la unele fotografii:)
  am si eu canon eos 300 d il am de prea putina vreme , nu il stapanesc :)
  nu imi ies in totdeauna asa de bine fotografiile la ca tine , si am o problema cu iluminatul in spatii inchise , cum se comporta la tine ? nu de alta dar daca intri unpic pe blogul meu o sa vezi primul subiect de sus .. cateva fotografii facute recent la o expozitie , au iesit ff intunecate , daca puneam un iso mai mare de ex 400/800 tot nu era suficient de luminos ba se mai vedea si urat noise, am incercat si cu un obiect mai luminos de portrete celebrul 50:) da.mi un sfat te rog .

Leave a Reply