Lectia -5: Alegerea aparatului


Am aparatul meu HP 945 de un an, si am spus ca a venit vremea sa il schimb. Vroiam ceva tot ca Hp`ul vechi, in sensul ca cel putin MACAR aceleasi ISO`uri, aperturi, timpuri de expunere, zoom (mai ales), si elementele principale.

Forumurile romanesti sunt o sursa nesecata de framantari interioare si de zbucium creator. Nelinistea si chinul genezei unei fotografii ii lasa pe autorii lor de cele mai multe ori sleiti de orice fel de reflex intelectual.

Dar sa incercam sa lamurim problema in cauza. Aparatul trebuie schimbat cu unul echivalent. Neaparat sa aiba “cel putin MACAR” acelasi ISO, pentru ca, nu e asa, cu ISO-ul vechi ne intelegeam asa de bine, chiar daca uneori era ceva mai zgomotos nici noi nu ne lasam mai prejos dupa cateva sticle pe la chefuri. Asa ca eram chit si noi si el faceam scandal si de cele mai multe ori numai noi plateam amenzile.

Eh, cu “apertura” (cunoscuta si sub denumirea populara de “diafragma”) e o problema. Teoretic ar trebui sa fie aceasi. Dar daca e mai mica, ce o sa zica lumea? Fetele? Hm… Solutia e sa nu o arati.

“Timpurile de expunere” sunt cele lipsite de orice urma de moralitate. Se schimba cu nonsalanta de la o fotografie la alta iar pentru ei (sau ele un timp/doua timpuri) consecventa, stabilitatea sau constanta sunt cuvinte necunoscute. Propun atunci, pentru conformitate sa schimbam sintagma “timpuri de expunere” in “vremuri de expunere”.

Daca despre zoom am discutat intr-o lectie precedenta, nu am abordant inca “elementele principale” din anuntul de mai sus. E ca la chimie. Elementele din subgrupele principale formeaza legaturi prin intermediul electronilor ultimului nivel energetic (electronii se numesc electroni de valenta).

Daca si neuronii ar forma legaturi am asista la nasterea unei sinapse si moartea unui anunt.

9 thoughts on “Lectia -5: Alegerea aparatului”

  1. :) … buna morala ;) nice pics in sintonie cu tonul folosit! din pacate banuiesc ca autorul original al mesajului nu va citi niciodata aici.. dar asta e!

  2. din fericire a citit si s-a suparat pe fotografie si pe forumuri si pe tot ;)) bafta in continuare!

  3. Nu intentionez sa demonstrez nimic. Ca dovada ca am pastrat anonimatul legat de autorul textului de la care am pornit.

    Daca nu s-a inteles, incerc eu sa concluzionez. Fiecare “lectie” e un fel de a spune ca nu exista reguli pe care daca le respecti vei avea fotografii bune, nu exista aparate care te fac fotograf si nici obiective ale caror icsi iti vor aduce succesul.

  4. Well, cred ca autorul textului initial a citit materialul de fata (pentru ca a postat cineva un link chiar pe pagina cu varianta originala a mesajului) si probabil ca s-a simtit oarecum neplacut … Oricum ar fi, din cate mi-l amintesc nu avea obiceiul sa fie zeflemitor cu nimeni.

    Parerea mea subiectiva este ca nu ar fi meritat sa fie prezentat drept exemplu negativ dar ce sa ii faci: trebuie sa mai existe si carcotasi pe lumea asta care, daca reusesc sa scoata in evidentza ceea ce au gresit altii, considera ca au infaptuit un act constructiv.

Leave a Reply